Martin Højriis Kristensens hjemmeside

De forskellige ADSL varianter

Offentliggjort 11/09-07 af makr (version: 1.5)
Nedenstående er en artikel der blev publiceret på makr.dk 21. december 2001.

Jeg skrev den da TDC efterhånden var oppe på så stort et antal ADSL varianter fra så stort et antal forskellige datterselskaber at overblikket var en saga blot.
Artiklen blev selvføgelig hurtigt forældet, men nåede at blive citeret en del gange i forskellige sammenhænge.

Et kuriosum er at jeg skrev artiklen mens jeg stod i en Telebutik en hel dag iført en kedeldragt. Det var en del af en julekampagne for ADSL og en del af konceptet var at sende projektledere fra TDC Internet ud blandt kunderne. Ideen var meget god, men trådløse telefoner var noget mere in det år, end et internetprodukt som folk hverken kunne udtale eller stave til.
TDC har flere forskellige ADSL produkter på det danske marked.
Grunden til at der er mere end et er at hvert produkt er rettet mod sit eget kundesegment og forsøgt tilpasset til dette.


Der findes overordnet tre forskellige produkter og et biprodukt
Pro@ccess ADSL, der primært henvender sig til erhvervslivet og den mere tekniske privatbruger
Netexpress ADSL, der er TDC Internets bud på en ADSL forbindelse til privatmarkedet
BredBånd|ADSL, der er TDC Tele Danmarks kombiprodukt der sælges sammen med et alm telefonabonnement eller et ISDN-abonnement.
Derudover findes Netexpress-varianten Boomtown ADSL der teknisk set er identisk med NetExpress, men som henvender sig primært til onlinegamere og inkluderer adgang til online-spillemiljøet Boomtown. Hastigheden er også specielt tilpasset onlinegameres behov.
Priserne på de fire produkter varierer hele tiden og kan være svære at sammenligne, netop idet de inkluderer forskellige ting.
Grundlæggende skal man vælge ud fra sine tekniske og praktiske behov istedet for at kigge udelukkende på prisen.

Der er derudover en række produktmæssige forskelle, som jeg vil forsøge at redegøre for i det følgende.

NetExpress var den første ADSL-løsning i Danmark og blev lanceret i sommeren 1999. Siden da er produktet blevet revideret i to omgange. Første gang da produktet som standard kom til at indeholde en router og anden gang da routeren blev et tilvalgsprodukt.
De tidligere versioner er stadig i omløb, men kan ikke købes længere. Version to er dog identisk med det nuværende produkt, såfremt man tilvælger standard-routeren.
Produktet er i sin nuværende form teknisk set baseret på en ADSL-forbindelse der hos kunden set slutter i et ethernet-stik.
Man kobler op til internet igennem dette stik med noget opkaldssoftware, på mange måder tilsvarende opkald gennem almindelige telefonlinjer.
Har man mere end en PC kan man ikke benytte denne løsning, men må istedet vælge en router som tillægsprodukt.
Så vil det være routeren der kobler op til internettet og den deler så forbindelsen ud til de maskiner der tilsluttes "bag på" routeren.
Routeren anvender NAT og tildeler de bagvedliggende maskiner adresser via DHCP
Routeren har kun et ethernetstik og man skal derfor tilslutte routeren til en switch eller hub for at tilslutte mere end en maskine.
Netexpress er uafhængigt af dit telefonabonnement og du kan fx godt have fast forvalg hos en anden teleudbyder selvom du har Netexpress.
NetExpress egner sig bedst hvis man enten har 1 maskine eller har flere end 6 maskiner og samtidig gerne vil benytte sig af en anden teleudbyder.
Boomtown ADSL er teknisk set det samme som NetExpress men leveres i en hastighed der gør den velegnet til onlinegaming, nemlig 512/512
Samtidig får man et medlemsskab af spillesitet Boomtown.

Pro@ccess ADSL er ADSL-udgaven af de faste kredsløb, der primært henvender sig til erhvervslivet.
Pro@ccess findes ligeledes i en ny og en ældre version, hvor den ældre version adskiller sig ved at slutte hos kunden i et ATM-stik.
Den nyere version slutter hos kunden i et ethernet-stik men er ellers identisk, bortset fra en anden router. Ethernetversionen har den fordel at den muliggør brug af væsentligt billigere routere end den tidligere ATM-model, såfremt man ønsker at bruge sin egen.
Routeren leveres prækonfigureret med understøttelse for de mest anvendte tjenester, web, news, mail og dns. Man kan ikke selv ændre denne konfiguration.
Pro@ccess er det mest professionelle produkt i TDC's sortiment og kan udbygges på flere
måder, bl.a. med firewall eller døgnovervågning.
Produktet leveres som standard med 1 fast ip-adresse men ved at abonnere på tillægsproduktet Link eller ved at benytte sin egen router kan man få tildelt sit eget routet net på fx 8 ip-adresser. Blot skal man selv foretage ansøgningen ved RIPE.
Pro@ccess er således et abonnement med mange muligheder, og hvis man har behov for at køre specielle eller kritiske applikationer bag sin ADSL-linje er Pro@ccess et oplagt valg.

BredBånd|ADSL er et kombineret telefoni- og ADSL-produkt der leveres fra TDC Tele Danmark (modsat de øvrige produkter der leveres fra TDC Internet, der er et selvstændigt selskab).
Produktet indeholder en FavoritAftale der giver fordele og rabatter, men udelukker brug af andre selskaber til telefoni.
BB|ADSL adskiller sig teknisk fra de to andre løsninger, ved at det er muligt at tilslutte flere PC'er direkte til ADSL-modemet (dog via en switch/hub, men ikke nødvendigvis igennem en router).
De tilsluttede maskiner får hver deres IP-adresse via DHCP og BB|ADSL adskiller sig fra alle andre produkter på det danske marked ved at man som standard får 2 offentlige adresser.
Offentlige adresser er en klar fordel hvis man brugere mere avancerede applikationer så som spil, chat, NetMeeting mm.
Såfremt man har mere end 2 maskiner kan man tilkøbe flere IP'er, optil 6.
Ulempen ved denne løsning er at man kan risikere at få tildelt IP'er i forskellige såkaldte subnet. Kort fortalt betyder det at trafik mellem de enkelte maskiner (fx fil-overførsler) skal sendes over internettet, med deraf lav hastighed til følge.
Man kan omgå problemet af flere veje, men ingen er fuldstændig optimale.
BB|ADSL er det mest optimale hvis man gerne vil have en samlet kommunikationsløsning og man har en eller flere computere der sjældent udveksler megen data.

Fast eller dynamisk IP?
Når man er forbundet til internettet har man en adresse, som andre maskiner bruger til at forbinde til ens maskine. Hvis man have programmer kørende på sin maskine som andre mennesker skal kunne tilgå (fx en ftp-server) kan det være en fordel med en fast IP-adresse.
Dermed har man altid samme adresse og man kan evt få oprettet en DNS-pegning til denne adressem fx hjemme.makr.dk.
Dynamiske adresser kan skifte en gang i mellem, og man kan derfor ikke være sikker på at beholde den samme adresse altid. Problemet er dog mindre, idet tjenester såsom dyndns.dk tilbyder at man kan få et fast navn hos dem. På den vis vil makr.dyndns.dk altid pege på den aktuelle ip-adresse man har fået tildelt.
Pro@cces produktet leveres altid med fast IP.
På Netexpress og Boomtown har man som udgangspunkt dynamisk IP, men det er muligt at få fast IP uden beregning.
BredBånd|ADSL leveres som standard med 2 dynamiske IP'er men man kan istedet få 1 fast IP.
I langt de fleste tilfælde vil fordelene ved at have 2 offentlige IP'er overskygge ulemperne ved at skulle bruge fx dyndns.dk