Martin Højriis Kristensens hjemmeside

Ny Færgeterminal

Offentliggjort 28/04-10 af makr (version: 2.3) i Infrastruktur
I den oprindelige Masterplan for Århus Havn fandtes to alternativer. Containerhavn i Øst og Færgehavn i Nord, eller ny bydel i Nord og alle havneaktiviteter i Øst.
Som bekendt blev alternativ 2 valgt, og i den forbindelse blev der tilføjet en udbygningsmulighed, således at havnen kan etablere en ny færgeterminal på et område sydøst for containernhavnen.

Terminalen skal etableres på nyindvundet land og skal dels indeholde Mols-liniens færger til Sjælland, dels havnens øvrige ro-ro (Roll on roll off) trafik. Det er også planlagt at etablere et rekreativt område på arealet.
Den måske kommende heliport, samt en evt rute til Samsø vil også passende kunne placeres her.
Færgeterminalen ses til højre i billedet.
Færgeterminalen ses til højre i billedet.
Foto: Århus Havn, via Fremtidsplaner 2022

Færgeterminalen er interessant fordi den er en nødvendighed for at færdiggøre de nordlige bynære havnearealer. Mols-linjen har lejekontrakt på deres areal indtil 2020, men allerede nu ønsker de at flytte, blandt andet fordi de trafikale udfordringer ved at drive en færgeterminal midt i Danmarks mest tætpakkede byudviklingsområde er til at tage og føle på.

Byrådet har i deres seneste aftale om fremtidige investeringer givet havnen tilladelse til at fremskynde planerne, dog således at terminalen ikke kan tages i brug før Marselis-tunnellen er indviet, hvilket efter planerne sker i 2015.