Martin Højriis Kristensens hjemmeside

Boliger ved Silkeborgvej 260

Offentliggjort 25/01-08 af makr (version: 1.13) i Forside, Arkitektur
Mulig bebyggelsesplan
Mulig bebyggelsesplan
Foto: Århus Kommune, via Lokalplanweb
Silkeborgvej 260 er det gamle kommunekontor for den tidligere Åby kommune. Den bevaringsværdige bygning er opført i 1936, og har indtil 2007 huset forskellige administrative formål for Århus Kommune. Magistratsreformen, strukturreformen og de efterfølgende organisatoriske samlinger på færre adresser, har gjort det muligt for kommunen at sælge bygningen og den omkringliggende grund.

Det gamle kommunekontor sælges som en del af en større grund på 8400 kvadratmeter, og udover hovedbygningen er der flere lave og underordnede bygninger på grunden.
Den nye lokalplan for området lægger op til at de ikke-bevaringsværdige sidebygninger fjernes og erstattes af 3 punkthuse på i alt 2200 etagekvadratmeter.

Det af punkthusene der ligger nærmest Silkeborgvej kan indrettes til sundhedshus eller andet liberalt erhverv, mens de øvrige huse forudsættes indrettet til boliger.
I det gamle kommunekontor forventes der indrettet 12 boliger, mens de nye bygninger forventes at kunne huse omkring 20 boliger.

Området støder op til Åby bibliotek, og imellem den gamle administrationsbygning og biblioteket foreskriver lokalplanen at den eksisterende park bibeholdes.

Luftfoto
Luftfoto
Foto: Århus Kommune, via Pressemeddelelse
Salget var genstand for nogen debat. Beslutningen kom omtrent samtidig med at budgetforliget for 2007 resulterede i lukning af netop det nærliggende Åby bibliotek.
Udsigten til at miste stort set al kommunal repræsentation i lokalområdet fik de lokale borgere op af stolene, blandt andet med frygt for om de mange fritidsaktiviteter i området fortsat ville kunne huses i lokale kommunale bygninger. Den del af debatten forstummede dog med "redningen" af Åby bibliotek.

En gruppe lokale læger havde ligeledes et ønske om at lokalplanen skulle reservere et område til et sundshedshus, og at grunden skulle sælges til dem uden om udbud. Der er dog kun ganske få tilfælde hvor kommuner kan sælge grunde uden om udbud, og på trods af ønsket blev grunden solgt i samlet udbud.

Der er pt ikke oplysninger om køberens konkrete projekt udover at det bliver en kombination af boliger og erhverv. Grunden blev overtaget den 1. oktober 2007.