Martin Højriis Kristensens hjemmeside

Ceres lukker - Århus græder

Dette er ikke den aktuelle version af denne artikel - Se Aktuel Version - Se Versionsliste
Offentliggjort 07/01-08 af makr (version: 1.2)
Den 7. januar 2008 nåede en længe frygtet nyhed århusianerne. Ceres lukker bryggeriet i Smilets by.

Efter mere end 150 år med ølbrygning ved åens bred flytter produktionen nu til Royal Unibrews øvrige bryggerier på Fyn og Sjælland.

Bryggeriets historie er næsten synonym med industrialiseringen i Århus. I 1856 åbnede et konsortium byens syvende bryggeri på en stor grund uden for byen, perfekt beliggende ned til åen, som skulle forsyne bryggeriet med det nødvendige vand. Perioden som selvstændigt bryggeri varede dog ikke længere end til 1898, hvor bryggeriet blev solgt til Østjyske Bryggerier A/S, og således fortsatte udviklingen indtil Royal Unibrew kom til verden i 2000.

Bryggerikoncernen stod, af hensyn til konkurrencesituationen, overfor lukning af et af de 3 tilbageværende bryggerier, og grunden i Århus forventes at være den mest indbringende af de 3.

Set ud fra et kommercielt synspunkt giver det mening at lukke Ceres. Grunden er 6,5 ha stor, perfekt beliggende ned til åen, og kun få hundrede meter fra byens hjerte. Ceres var da også blandt de absolut sidste industrielle virksomheder indenfor Ringgaden, ja selv indenfor Ringvejen.

Alligevel er det med blødende hjerte at Århus tager afsked med sit bryggeri. En Ceres TOP kommer aldrig til at smage helt lige så godt når kedlerne og tappeanlægget på Silkeborgvej er væk.

Grunden er, af ejendomsmæglere, blevet vurderet til at kunne indbringe mellem 700 og 900 mio, svarende til en kvadratmeterpris på 12-14.000 kr. Bryggeriet regner dog ikke med at et salg kan realiseres før 2010-2011.