Martin Højriis Kristensens hjemmeside

Nyt spillested i Vester Alle 15 / "Huset"

Offentliggjort 04/03-08 af makr (version: 1.19) i Forside, Arkitektur
Hovedbygningen til venstre tilbageføres til oprindelig stand, mens sidebygningen ombygges.
Hovedbygningen til venstre tilbageføres til oprindelig stand, mens sidebygningen ombygges.
Foto: makr
Århus Kommune har ved budgetforliget i 2006 vedtaget at Vester Alle 15 fremover skal være hjemsted for et produktionscenter for Rytmisk Musik, samt et jazz-spillested.

Vester Alle 15 blev bygget i 1877 af samme møller som lagde navn til Mølleparken. Bygningen blev opført til at huse en voksende samling af billeder og historiske artefakter, som den kulturelt interesserede møllerfamlie Weis havde slæbt til huse.
Bygningen fungerede som museum i mange år, men som det er de fleste århusianere bekendt rykkede kunstsamlingen ad åre til Vennelystparken, mens oldtidssamlingen rykkede til Moesgaard. I Vester Alle 15 åbnedes derimod et borger-hus i 1973.

Borger-huset "Huset" blev en institution i Århus. Et sted hvor alle kunne komme og arbejde med forskellige materialer og få hjælp af ansatte og frivillige.
I starten husede Huset også "Husets Musikteater" som præsenterede live musik af den knapt så kommercielt gangbare slags. Husets Musikteater blev dog skilt ud, og åbnede i 1999 under navnet VoxHall. Stadig på Vester Alle 15, men i en ny tilbygning til den ene af de to sidebygninger.

I forbindelse med budgetforliget i 2006 blev det vedtaget at Vester Alle 15 fremover skulle huse faciliteter for den rytmiske musik, samt en scene for jazz og smallere stilarter.
En del af budgetforliget var at Husets driftstilskud på næsten 5 mio årligt skulle spares.

Beslutningen om at lukke Husets værksteder vakte stor debat i byen, men i slutningen af 2007 kom der en midlertidig løsning i form af et tilbud om billig leje i en bygning på Vesterbro Torv, indtil værkstederne formentlig genopstår i et nyt kulturelt produktionscenter på Godsbanearealerne.

Det glædelige ved sagen er at Huset og omgivelserne nu endelig får rettet op på en noget forsømt udvendig og indvendig vedligeholdelse.
Der lægges op til en udvidelse af antallet af kvadratmeter for at kunne huse de mange nye aktiviteter.
I hovedhuset skal de lokale musiske foreninger høre til, ligesom der skal være produktionsfaciliteter og øverum.
I sidebygningen, som skal bygges om, og formentlig kommer til at ligne VoxHall i udvendig form, skal den nye scene inklusiv bar og baglokaler så etableres.
Ombygningen vil skabe mere symmetri mellem de to sidebygninger til hovedbygningen
Ombygningen vil skabe mere symmetri mellem de to sidebygninger til hovedbygningen
Foto: Århus Kommune, via Notat

Sagen er ikke endeligt færdigbehandlet.