Martin Højriis Kristensens hjemmeside

Billeder fra Tall Ships Race i Århus 2007

Offentliggjort 09/02-08 af makr (version: 1.20) i Forside, Arrangementer
Skibe og mennesker i massevis langs kajen mellem pier 1 og pier 2.
Skibe og mennesker i massevis langs kajen mellem pier 1 og pier 2.
Foto: makr
Århus var værtsby for starten af The Tall Ships Races i 2007.
Begivenheden må tælles blandt de største i nyere Århus-historie, og er forhåbentlig en forløber for flere arrangementer af samme kaliber.

De festlige dage bød på et væld af smukke skibe placeret langs hver en meter kaj på inderhavnen. Skibene varierede i størrelse fra 100+ meter til skibe i størrelsesordenen "privat lystsejler". I alt lå over 100 skibe til kaj i Århus.

Omkring skibene var rejst et utal af telte der bød på mad og drikke i lange (og varierende) baner. Mangt en århusianer og østjyde fandt vej til havnen i disse dage, hvor folkefesten stod på med uformindsket styrke fra torsdag eftermiddag hen til midt på søndagen. Større regnskyl torsdag dæmpede festlighederne uden nogensinde at slukke dem helt.
Således fik mange danske landkrabber stiftet bekendtskab med livet om bord på de store skibe. Enten som besøgende ved de mange åbne skibe, eller i snak med nogle af de mange besætningsmedlemmer henover en øl i de mange festlige telte.

Arrangementet var formentlig den største folkefest afholdt på de indre havnearealer. Området ligger godt i forhold til den øvrige by, og det bliver spændende at se dette areal omdannet til bymæssig havneplads i de kommende år. Pier 1 vil måske forsvinde, men til gengæld kommer der mere bebyggelse nord og syd for pieren, og hele pladsen indrettes specifikt til formålet.

Weekenden viste også at den nuværende placering af Grenåbanen, samt materiellet der anvendes pt, ikke er velegnet til større menneskeopbud på havnen.
Det er essentielt for en fornuftig udnyttelse af havnearealerne, at banen flyttes ind i et gadetrace, og at materiellet er af en type der kan starte og stoppe på tilsvarende vis som busser og alm. biler.

Århus kan se tilbage på en fabelagtig weekend, med sand havnefeststemning. Det var et arrangement af helt unik klasse, primært fordi det var i stand til at binde folkefest sammen med en del af den havnekultur som Århus har haft hjertet så nært i 1000 år.